Blogger Templates by Zaizul

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Video Emas Popular

Loading...

M.Nasir Kahwini Marlia Musa guna dinar emas sebagai Mas kahwin.

Friday, September 10, 2010

Assalamualaikum.

Apa khabar???  Hari ni santai sikit setelah baru lepas senamrobik anjuran KRT Taman Sutera. Ok lah, Saya rasa semua orang kenal dengan M.Nasir. Ya.... M.Nasir atau di kenali dengan nama Sifu M.Nasir. Salute lah!

Saya memang follow M.Nasir ni sudah agak lama..... dan lagu M.Nasir yang paling saya suka  ialah   Suatu Masa memang feeling haha

Bagaimanakan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku

Feeling giler..... Puitis giler.... :) Baiklah berkenaan perkahwinan M.Nasir dengan dramatis Marlia Musa, ianya  telah dilangsungkan pada 31/8/2000.... ha dah berapa tahun? 10 tahun.  

Yang specialnya M.Nasir telah menggunakan dinar emas sebagai Maskawin..... Ha! Memang Sifu M.Nasir ni seorang yang berfikiran jauh... ketika itu harga emas ialah 300Usd/Oz.... sila lihat graf di bawah. Tahun 2010 ni dah cecah 1300Usd/Oz.... Bagus tak simpan dinar Emas ?  Tepuk poket...beli dan simpan dinar emas lah,,,,hehe :)

Berikut ialah beberapa perenggan berita berkenaan perkahwinan M.Nasir. 

Bagi majlis akad nikah tersebut, M.Nasir membawa tujuh dulang hantaran berbalas dengan sembilan dulang hantaran daripada pengantin perempuan.

Setiap hantaran dihias dengan begitu cantik terdiri daripada barangan diri seperti pakaian, barangan kemas yang dianggarkan bernilai RM10,000 dan jam tangan. Wang hantaran daripada pengantin lelaki ialah sebanyak RM20,000.

Apa yang uniknya dalam majlis akad nikah itu ialah M.Nasir memilih untuk menggunakan wang dinar emas sebagai bayaran mas kahwinnya kepada pengantin perempuan.

Tiga belas keping wang dinar emas bernilai RM2,000 menjadi bukti penyatuan kedua-dua mereka. Menurut M.Nasir, dia memilih wang dinar tersebut kerana 'ingin kembali kepada tradisi Islam.'

Semoga Allah memberkati M.Nasir... Amin.

Jika anda ingin melangsungkan perkahwinan. Apa kata anda jadikan Dinar Emas sebagai  bayaran Mas Kahwin kepada bakal Isteri anda.

Hubungi 019.4659076
zaizul
Sumber: Utusan Malaysia

0 comments:

Post a Comment